חטיבת המטאורים
של האגודה הישראלית לאסטרונומיה
כל מה שרציתם לדעת על מטאורים
אתם כבר בדרך לתצפית? הגבירו את הווליום ברכב והאזינו לפודקאסט שלנו.
מה זה מטאור? מה אומר הקצב ומה אומרים השמות המוזרים של מטרות המטאורים?
וכמובן, לא נשכח לספר לכם איך לצפות במטר ומה צריך לעשות בלילה של תצפית.
קבלו עדכונים מחטיבת המטאורים
קבלו עדכונים על מטרות מטאורים, התפרצויות מיוחדות והזמנות לתצפיות של החטיבה. שימו לב שמטרת החטיבה הינה תצפיות מקצועיות במטרות מטאורים ולכן תתמקד נושאים אלו. נשמח שתצטרפו אלינו!
שאלות על מטאורים
- מטאורויד (Meteoroid) - גוף מוצק במערכת השמש שגודלו קטן מאסטרואיד אך גדול משמעותית מאטום. לרוב נהוג להגדיר מטאורוידים כגופים שקוטרם מתחת למטר. למעשה, ההבדל היחיד בין מטאורויד לאסטרואיד/שביט הוא הגודל.
- מטאור (Meteor) – תופעה אטמוספרית המתרחשת כאשר מטאורויד נכנס לאטמוספירה של כדור הארץ, ויוצר שובל של גז מיונן. מכונה בעגה עממית "כוכב נופל". לרוב המטאור מושמד כליל עם כניסתו לאטמוספירה ולא נותר ממנו זכר.
- מטאוריט (Meteorite) - מטאורויד אשר נכנס לאטמוספירת כדור הארץ, שרד, ופגע בקרקע. על מנת שמטאורויד יהפוך למטאוריט עליו להיות גדול מספיק (נקבע הן על ידי גודלו, מהירותו, והן על ידי החומר שממנו עשוי).
- בוליד / כדור אש (Bolide/Fireball) - מטאור בהיר ביותר. לרוב נהוג להגדיר בולידים כמטאורים שבהירותם גדולה משל נוגה, כלומר מתחת ל-(-4). על סקלת הבהירויות בשמיים - בהמשך.
רשת מצלמות המטאורים IMN
לא מפספסים אף מטאור
בתמונה משמאל תצריף של כל הפריימים בהם נמצאו מטאורים בליל שיא הפרסאידים שבין 12 ל-13 לאוגוסט 2020
התמונה מורכבת ממאות פריימים בודדים שעברו ישור וסיבוב כדי לבטל את השפעת סיבוב השמיים לאורך הלילה. מיטיבי הכרת השמיים יוכלו לזהות ברדיאנט את קבוצת הכוכבים פרסאוס.
מזהה | מיקום | קישור לתמונות האחרונות
|
---|---|---|
IL001 | מצפה הכוכבים גבעתיים |
טריאנגולציה
הנתונים של טריאנגולציית המטאורים ברשת העולמית כולה פתוחה וזמינים לכל שימוש. לפניכם שני כלים המאפשרים לצפות בנתונים אלו בצורה קלה ובהירה. פנו אלינו אם מעניין אתכם להשתמש בנתונים באופן שונה וננגיש אותם ככל שיהיה ניתן.
מפת המטאורים
נתוני המטאורים ב Google Earth
מאמר מדעי בזכות מערך המצלמות
לקריאת המאמר
המצלמות שלנו
מאחורי מצלמה זו יש סיפור מופלא:
אחרי שהתקנו את IL0001 בגבעתיים היה לנו ברור שיהיו עוד מצלמות ושנתקין לפחות חלק מהן במצפה הכוכבים ע"ש וייז שבמצפה רמון. תוך כדי שאנחנו מתלבטים בעניין מתקשר חברנו הטוב אילן מנוליס שבימים אילה ניהל את מצפה KRAAR שבמכון וויצמן, ומספר בהתלהבות שמצא פרוייקט נהדר בשם ה-Global Meteor Network שמציע מצלמות מטאורים להתקנה בידי חובבים. לא רק זאת אלא שהוא אפילו קיבל מצלמה כזו במתנה וניסה להפעיל אותה מרחובות. הבעיה הייתה שהעדשה הינה באורך מוקד של 3.6 מ"מ והמצלמה מסונוורת.
מפה לשם, אחרי שהתיישרנו על שני הסיפורים המקבילים, אילן שמח לתרום את המצלמה שלו וסיכמנו שהיא תותקן במצפה רמון, במצפה ע"ש וייז. תוך ימים ספורים אנא ואריה ביקרו במכון וויצמן וכך נולדה לה IL0002.
כיוון שאילה היו ימיה הראשונים של רשת המטאורים הישראלית (ה-IMN) כולנו הופתענו מהשתלשלות הדברים, ובמיוחד Dr. Denis Vida, יוזם ומנהל הפרוייקט אשר לא ידע על הקשר בייננו לאילן מנוליס.
אנחנו חייבים תודה גדולה ל-ד"ר שי כספי, מנהל מצפה הכוכבים וייז, ולצוותו על הנכונות והעזרה בהקמת המצלמה.
מייד עם הפעלתה IL0002 התחילה להניב כ-150 מסלולי מטאורים בכל לילה. היא מוצבת בקידמת טבלת הביצועים של המצלמות בכל העולם.
IL0002 פונה צפונה ולכן מאוד יפה לעקוב בסרטי ה-timelapse שלה אחרי סיבוב הכוכבים סביב כוכב הצפון.
מיקום: מצפה הכוכבים ע"ש וייז, מצפה רמון
עדשה: 3.6mm
כיוון: אזימוט 182, הגבהה 45
דף המצלמה ב GMN-
בשלב הזה, אחרי ששתי מצלמות כבר עבדו במרץ, היינו בתנופת בניה. ועד האגודה אישר תקציב לקניה ותחזוקה של מצלמות כך שרכשנו עוד שתיים. IL0003 נוספה על אותו תורן כמו אחותה הבכורה IL0002 במצפה רמון.
זו המצלמה הראשונה שפנתה ממש דרומה כך שקבוצות החורף ובמיוחד הצייד (Orion) הופיעו במלוא הדרן בסרטים היומיים. תופעת הלוואי הפחות רצויה, אבל מעניינת לא פחות, הייתה הופעת הירח בשדה.
במקור התכוונו שמצלמה זו יחד עם IL0004 הדרומית לה יכסו את אותו תא שמיים, לשם טריאנגולציה. רק ברבות הימים הבנו שטעינו בחישוב :-(
בשלב הזה כבר היו לנו מדבקות מעוצבות עם שמות המצלמות והלוגו של IMN. רוב תודות לענת אידלסון על העיצוב ולאבי וילקר על הביצוע.
מיקום: קיבוץ נאות סמדר
עדשה: 3.6 מ"מ
כיוון: אזימוט 13 , הגבהה 46
בדרכי המטאורים פוגשים גם אנשים נחמדים. פעם שאלתי את ד"ר שי כספי אם הוא מכיר מישהו בדרום שיהיה מוכן להתגייס לנושא מצלמות המטאורים. שי, שידוע כאנציקלופדיה מהלכת בכל הקשור למי שאי פעם היה ב-TAU, מיד שלף את השם והטלפון של גיא בוגר. גיא (המספר שלפני שנים התחיל את שביל ישראל מאילת ונעצר בנאות סמדר :-) משמש בימים אילה כגזבר הקיבוץ נאות סמדר ונרתם מיד למשימה. כך הופיעה יום אחד IL0004 על עמוד בדרום הארץ.
אנה ואני ביקרנו בנאות סמדר כדי להתקין את המצלמה וגם לבדוק אם המקום מתאים לתצפיות. אכן מתקיימות מאז במקום תצפיות מוצלחות של חטיבת המטאורים.
ידענו שתשאלו :-)
כל מה שידוע לנו לגבי מצלמה זו הוא שהיא נקנתה ואפילו נשלחה אל הקונה (השם שמור במערכת :-) ולכן השם IL0005 שמור לה ב-GMN.
ככל הידוע לנו המצלמה משמשת כ-"מוצר מגירה" במשכנה החדש.
מיקום: המצפה לקרינה קוסמית, הר החרמון
עדשה: 3.6mm
כיוון: אזימוט ???, הגבהה 45
דף המצלמה ב GMN-
זו המצלמה המאתגרת ביותר ברשת IMN (עד עכשיו :-), וככל הנראה גם ברשת העולמית.
מעל הרכבל העליון בהר החרמון, על פסגה חשופה, נמצא המצפה לקרינה קוסמית ע"ש Emilio Segre, המנוהל ע"י פרופ' לב פוסטילניק (שאותו אנה, איך לא?, מכירה מזמן) והשייך לאוניברסיטת תל אביב. המקום מדהים ביופיו ושמי הלילה נהדרים אבל התנאים בו קשים במיוחד.
המצפה עצמו בנוי בתוך מין אוטובוס נגרר שעכשיו מקובע לקרקע.
המצפה חשוף מאוד לברקים ובשנים הראשונות לקיומו הרבה דורות של ציוד נחרבו ממכות ברק. בסופו של דבר המצפה, שלמעשה נמצא בתוך מין אוטובוס, נעטף בכלוב Faraday עצום.
מיקום: טכניון
עדשה: 6mm
כיוון: אזימוט ???, הגבהה 45
דף המצלמה ב GMN-
מצלמה זו נרכשה והותקנה ע"י הפקולטה לפיזיקה בידי פרופ' אהוד בכר. את היוזמה הברוכה הובילו אריאל ווסטפריד ועומרי כץ, שניהם חברי חטיבת המטאורים. אנחנו מודים מאוד למר' אנטולי גולדמן המסייע רבות בתפעול המצלמה.
מיקום: מכללת דויד ילין, ירושליים
עדשה: 6mm
כיוון: אזימוט 146, הגבהה 46
הרוח החייה מאחורי מצלמה זו הוא לא אחר מאשר חברינו ד"ר עדי אמסטרדם, חבר ועד האגודה הישראלית לאסטרונומיה, והיא רק אחת מיוזמותיו לקירוב באי המכללה אל האסטרונומיה. נאחל לו הרבה הצלחה והנאה בהמשך הדרך.
המצלמה (הראשונה מזה 2000 שנה בעיר הקודש :-) ממוקמת על גג המכללה, פונה דרומה והוקמה בתחילת דצמבר 2022. היא אומנם ממוקמת בסביבה עירונית אבל תתרום רבות להפקת מסלולי מטאורים תלת מימדיים בשיטוף פעולה עם שאר המצלמות.
מטרות מטאורים
03/01 - קוודרנטידים
קז"ש: 120
05/05 - אטא-אקוורידים
קז"ש: 60
27/07 - דלתא-אקוורידים
קז"ש: 60
12/08 - פרסאידים
קז"ש: 100
21/10 - אוריונידים
קז"ש: 30
13/12 - ג'מינידים
קז"ש: 120
פרסומי החטיבה
סיכומי תצפיות
מצלמות המטאורים
הרצאות
פרסומים כתובים
- סיכום סדנת מטאורים - כל מה שצופה בצטר מטאורים צריך לדעת
- פוסטר המציג את פעילות חטיבת המטאורים - הוצג בכנס IMO 2017 על ידי חברי החטיבה. גרפיקה: ענת אידלסון
- מצגת סדנת מטאורים - משמשת את החטיבה בסדנאות המטאורים המועברות לפני כל מטר גדול.
- הגרמושקה הדיגיטלית - כלי המשתמש את התצפיתנים לדיווח תצפיות לארגון המטאורים הבינלאומי. עקבו אחר ההוראות - לשימוש ממחשב בלבד ולא מטלפונים ניידים.