מרצה:
ד"ר שוקי קוריסקי - ביה"ס לאסטרונומיה ואסטרופיסיקה, אוניברסיטת ת"א.
תקציר:
"מטבעו של האדם שהוא רוצה לדעת" אמר אריסטו, הפילוסוף והמדען היווני לפני כ-2,400 שנה. ואכן, שנים רבות נשא האדם עיניו לחלל בנסותו להתחקות אחר תנועתם של גרמי השמיים הקרובים והרחוקים ולהבין מהו החלל בו הם נעים. עם ההתבוננות הגיע גם הידע המדעי ועמו גם הרצון לצאת אל מרחבי החלל.
ההתפתחות הטכנולוגית והידע המדעי הבשילו לכלל מעשה בשלהי המחצית הראשונה של המאה העשרים ששיאם היה שיגורם המוצלח של חלליות נושאות אדם שהקיפו את כדור הארץ ואף נחתו על הירח.
בתחילה שמשו הלוויינים ומשימות החלל בעקר לצרכים לאומיים וצבאיים. ואילו כיום, אנו מצויים בעידן שבו פועלים הלוויינים במגוון רב של משימות החורגות מן המשימות הלאומיות ומיועדות לשפר את רמת החיים של יושבי כדור הארץ ברמה היומיומית ואף לעתיד לבוא.
לווייני מדע לחקר כדור הארץ, כוכבי הלכת, הכוכבים והגלקסיות. לווייני מזג אויר, איתור מוקדי שריפות, מעקב אחר נדידת בעלי חיים, אוכלוסיית הדגים באוקיאנוסים ואיכות מקורות המים. לוויינים המאפשרים שימוש במערכות ניווט ותקשורת ארצית על פני שטחים נרחבים של כדור הארץ ומאפשרים אף לחיים במקומות המרוחקים ממרכזי הציביליזציה להנות משירותי האינטרנט, הטלוויזיה והטלפוניה. ועוד, ועוד!
בהרצאה זו נעשה היכרות עם הלוויינים על מגוון משימותיהם. נדבר על ההיסטוריה של משימות החלל. נדון במבנה ההנדסי ובמערכות המאפשרות תנועה, נווט ותפקוד בתנאי החלל הקשים. נדבר על ניצול החלל לשימוש המסחרי, הצבאי והמדעי ונבחן את משימות העתיד.