מהו ליקוי ירח מלא?

 

מתי מתרחש הליקוי?

 

ליקוי ירח מתרחש כאשר הירח, המקבל את אורו מהשמש, מוסתר מאור השמש על ידי כדור הארץ.  מצב זה מתרחש רק כאשר הירח מלא (במחצית החודש העברי), כיוון שאז הירח, כדור הארץ והשמש מצויים על אותו מישור (או בסמוך לו).

הואיל ומישור הסיבוב של הירח סביב כדור הארץ נטוי בזווית של 5 מעלות יחסית למישור שבו כדור הארץ סביב השמש, לא מתרחשים ליקויים מדי מולד או ירח מלא. התנאי הוא שבנוסף להיות הירח במולד (כדי לאפשר ליקוי חמה) או מלא (כדי לאפשר ליקוי ירח) הוא צריך להיות גם סמוך מאוד למישור הסיבוב של כדור הארץ סביב השמש.

הבבלים מצאו את המחזוריות של ליקויי המאורות כבר לפני 3000 שנה וקראו לה "סארוס" כשבל מחזור סארוס עד כ- 74 ליקויים בממוצע (ישנם גם מחזורים עם למעלה מ- 80 ליקויים). בעת ובעונה אחת יש כמה  מחזורי סארוס במקביל.

ליקוי ירח מלא, צילום: NASA/JPL-Caltech

 

למה הירח אדמדם בזמן הליקוי?

 

ליקוי ירח נגרם, כאמור, בעת כניסתו של הירח אל אזור הצל שמטיל כדור הארץ.

הירח, בהיותו עולם אפל, מקבל את אורו מהשמש ואנו רואים למעשה את אור השמש המוחזר  מפני הירח. כאשר הירח נכנס לאזור הצל שמטיל כדור הארץ, נמנע ממנו אורה של השמש והוא לוקה.

מכאן, ליקוי ירח יתרחש רק בעת שכדור הארץ מצוי בין השמש לירח, קרי - בעת שהירח מלא או  מאוד סמוך לכך.

בעת שהירח מצוי בתוך צל כדור הארץ, מצליחות חלק מקרני השמש לחדור מבעד לאטמוספירה ולהישבר אל תוך הצל. כיוון שלקרניים האדומות יש סיכוי רק יותר לעבור את האטמוספירה ולהכנס אל חרוט הצל, הן תצבענה את הירח הלוקה בצבע אדמדם, שיעמיק ככל שנתקרב לשוליו הדרומיים (התחתונים) של הירח (לכיוון מרכז חרוט הצל). ליקוי זה הוא עמוק, קרי - הירח מצוי עמוק בתוך חרוט הצל ולכן כמות קרני האור שתגיע לשולים הדרומיים של הירח בעת שיא הליקוי תהיה קטנה.

ברם, בגלל התלות בתנאים האטמופיריים, כל ליקוי שונה ממשנהו.

 

איפה רואים ליקוי ירח?

 

ליקוי ירח, שלא כמו בליקוי חמה, נראה לעיני כל מי שרואה את הירח מעל האופק בעת הליקוי.

הואיל וליקוי ירח מתרחש, כאמור, סמוך או בעת המילוא - זורח הירח סמוך או בעת שקיעת החמה. מכאן, ליקוי ירח ייראה תמיד לצופה בין השקיעה עד לזריחה. בעת הליקוי, הירח, כדור הארץ והשמש מצויים כמעט על קו אחד.

 

כיצד צופים  בליקוי ירח מלא?

 

ליקוי ירח מתרחש, כאמור, כאשר הירח המלא נכנס לצל שמטיל כדור הארץ. לפיכך, הליקוי יראה בכל נקודה בה הירח מצוי מעל האופק בעת הליקוי.

חשוב להדגיש כי ניתן לראות את ליקוי הירח, בכל שלביו, בעין ללא כל אמצעי עזר.  צפייה במשקפת או בטלסקופ קטן בהגדלה קטנה עשויה להעצים את המחזה בעיקר בשלב המלא, אז יודגש הגוון של הירח.

 

שלבי הליקוי

 

בליקוי ירח יש 3 שלבים:

1. הצל החלקי (פנאומברה). בשלב זה, מסתיר כדור הארץ רק חלק מאור השמש וחלק מאורה נופל על הירח. כאשר הירח מצוי באיזור הצל החלקי, קשה מאוד לראות  ירידה באורו של הירח, אלא רק כאשר הירח קרוב לאיזור הצל המלא.

2. הצל המלא (אומברה)  – באיזור זה, חוסם כדור הארץ מהירח את כל אורה של השמש. צורת איזור הצל המלא היא חרוט הנמשך מכדור הארץ אל מעבר לירח.  כאשר הירח (או חלקו) נכנס לאיזור הצל המלא, נמנע מאותו איזור אורה של השמש כליל. כל עוד חלק מהירח מצוי באיזור הצל המלא וחלק באיזור הצל החלקי, הליקוי הוא חלקי.

3. ליקוי מלא -  כאשר הירח כולו מצוי באיזור הצל המלא. בשלב זה נמנע אורה של השמש מכל הירח (אדם שיעמוד על הירח יראה ליקוי חמה מלא, כאשר השמש מוסתרת מאחורי כדור הארץ).   בשלב הליקוי המלא חלק מקרני השמש נשברות מבעד לאטמוספירת כדור הארץ אל איזור הצל המלא וחלקן מגיעות אל הירח. ככל שכמות האבק באטמוספירה גדולה יותר, יקטן הסיכוי של קרני השמש הכחולות לחדור מבעד לאטמוספירה והירח ייראה אדום יותר. כמו כן, ככל שמתקרבים אל מרכז חרוט הצל שמטיל כדור הארץ, פחות ופחות קרניים מצליחות להגיע.  מסיבה זו, ייראה הירח אדמדם  בעת ליקוי ירח מלא.